S Mončou Motanovou o Tamjdem

Publikoval budaktivni v

Monča Motanová je mimo jiného součástí organizace Tamjdem. Ten propojuje neziskové organizace a dobrovolníky po celé České republice. Jak? Organizuje různě dlouho DOBROvolnické akce. To ale není vše. Zapojit se můžeš třeba i jako lektor nebo expertní dobrovolník. A právě o příležitostech v Tamjdemu jsem si s Mončou povídala.


Kdo je Monča Motanová? 🙂

Obyčejná holka s neobyčejně rozlítaným rozvrhem. Pracuju v nezisku a taky IT firmě, kde pomáhám s employer brandingem a HR agendou. Chystám se na magisterské studium managementu a svoje sedavé aktivity ve volném čase ráda vyvažuju tancem. Když je možnost, tak i cestováním. Občas o tom všem píšu na svůj blog a párkrát (a to doslova :)) už se mi podařilo nahrát i podcast.

Zdroj: archiv autorky

Jak ses dostala do Tamjdemu a co tě na práci v této organizaci nejvíce baví?

S mojí kolegyní Zuzkou jsme bývalé spolužačky z výšky. Pracovaly jsme spolu na několika školních projektech. Když se v Tamjdemu uvolnilo místo koordinátora dobrovolnických akcí, vzpomněla si na mě. Mně jednoho dne zavolala ředitelka Markéta, jestli bych neměla chuť se té pozice ujmout. A já ráda souhlasila.

Líbila se mi pestrá náplň práce, která v sobě má kus z personalistiky, marketingu i administrativy. Taky jsem už z dřívějška Tamjdem znala a bylo mi blízké jeho poslání.

Na mojí práci mě nejvíce baví, že díky ní můžu poznávat skvělé lidi, kterým záleží na prostředí, ve kterém žijí a rozhodli se věnovat svůj volný čas pomoci druhým.

Když sdílí své zážitky z akcí, je krásné je poslouchat, protože z příběhů je cítit, jak je dobrovolnická pomoc naplňuje. A vůbec nejkrásnější je, když s námi jezdí opakovaně. 🙂

Účastnila ses sama nějaké aktivity než jsi přišla do Tamjdem?

Ano, v roce 2020 jsem na vedla Miniworkcamp v záchranné stanici pro zvířata v Třeboni. Čtyři dny jsme s partou dobrovolníků věnovali stavbě nové voliéry pro veverky a v závěru pomohli při organizaci festivalu pro děti.

Naučila jsem se vyměřovat a stříhat pletivo a následně ho natloukat na dřevěné trámy. Zvlášť ta pasáž se zatloukáním byla parádně antistresová. 🙂 Měla jsem taky dostatek času na to se ve volných chvílích seznámit se zvířecími obyvateli stanice a dokonce si mohla podojit kozu a následně zkusit, jak chutná čerstvé kozí mléko. Taky jsem si na vodítku vyvenčila zachráněné vydry, to byly super zážitky. 🙂

Vydry, které byly loni ještě puberťáci už dospěly a ve stanici na ně už nenarazíte, protože se přemístily do nového většího domova. Spousta dalších zvířat včetně koně, čápa nebo lišáka  ale v záchranné stanici stále jsou, takže kdybyste měli chuť se s nimi seznámit, můžete na místo s Tamjdemem vyrazit letos v říjnu, kdy Miniworkcamp v Třeboni opakujeme. 🙂

Jaké aktivity v Tamjdem organizujete? 

Věnujeme se primárně organizaci dobrovolnických akcí na pomoc s manuální prací v neziskovkách a společensky prospěšných organizacích po celé republice. Všechny aktuální DOBROakce, jak jim říkáme si můžete prohlédnout v kalendáři akcí na našem webu.

Snažíme se, aby byly co nejpestřeji namixované, takže s námi člověk aktuálně může vyrazit třeba do střediska ekologické výchovy SEVER v Krkonoších, za záchranou historického kostela sv. Anny v Sudetech, do dění festivalu pouličního umění Pilsen Busking fest nebo na Moravu, kam jedeme na konci prázdnin pomoct do obcí postižených tornádem. Ale to jsem vyjmenovala jen pár z chystaných akcí, které teď v kalendáři najdete a další budou postupně přibývat. 🙂

Letos jsme také začali s expertním dobrovolnictvím. V praxi to znamená, že každý, kdo něco dobře umí (například fotit, psát chytlavé texty, programovat nebo dělat grafiku) může své dovednosti nabídnout některé z našich spolupracujících neziskovek.

Se zájemci sdílíme online tabulku s aktuálními potřebami našich neziskových organizací a pokud některá z poptávek dobrovolníka zaujme, může se o ni přihlásit a mi ho s danou organizací propojíme. Rozsah i délka spolupráce jsou pak na vzájemné dohodě expertního dobrovolníka a neziskovky.

Jakou bys doporučila zájemci, který s vámi jede prvně a jakou naopak někomu zkušenějšímu?

Tak tady je odpověď jednoduchá – pro účast na žádné z našich akcí není potřebná předchozí zkušenost s dobrovolnictvím. 🙂 Rádi přivítáme každého, kdo má chuť pomáhat a není třeba se bát, že by člověk něco nezvládl.

Každý se do práce zapojuje dle svých individuálních možností. Na našich akcích je navíc vždy přítomný leader. Ten se stará o to, aby dobrovolníci dopředu dostali veškeré potřebné informace, plánuje společnou dopravu a na místě skupinu dobrovolnickou skupinu koordinuje a stará se o ni. 

Snad jen u Víkendovky Pomoz lidem po tornádu bych byla obezřetnější. Jedeme pomáhat lidem v tíživé životní situaci a je otázkou, jaké zázemí se nám podaří domluvit, co se přespávání a stravování týče. Bez ohledu na zajištěný fyzický komfort je navíc třeba být si vědom skutečnosti, že pomoc na místě dokáže být náročná nejen fyzicky, ale také psychicky.

Zdroj: archiv autorky

Je možné se zapojit i přímo k vám do týmu?

Za nabídnutí dobrovolnické pomoci  ať už se správou webu, koordinací DOBROakcí, překlady do angličtiny nebo třeba administrativou, jsme vděční po celý rok. Stačí, když se člověk ozve komukoliv z týmu a my rádi přijmeme pomocnou ruku. 🙂 Taky neustále hledáme nové leadery pro naše DOBROakce a lidi, kteří by se chtěli zhostit lektorování některé své dovednosti.

Jaký je zatím tvůj nejkrásnější zážitek s Tamjdem?

V paměti mám živě okamžik, kdy jsme se dozvěděli, že jsme zvítězili v akcelerátoru Impact First. To udělalo celému našemu týmu obrovskou radost, protože to byla velká odměna za naši usilovnou tříměsíční práci v rámci akcelerátoru, kdy jsem absolvovali řadu přednášek, workshopů a konzultací a vyjasnili si naši vizi a budoucí plány.

Moc jsem si taky užila všechna Tamzajdem setkání. To jsou neformální setkání, na kterých se scházíme s našimi příznivci a povídáme si o Tamjdemu nebo jen tak o životě, zatímco sedíme u táboráku a opékáme špekáčky nebo třeba hrajeme PUB QUIZ. Ten máme zatím za sebou nejčerstvěji a byl skvělý, určitě ho někdy musíme zopakovat. 🙂

Jaké máte s Tamjdem plány do budoucna?

Je toho spoustu! Chystáme řadu DOBROakcí a taky několik Volnočasovek – víkendů, které nejsou o manuální práci, ale o osobním rozvoji. O všem dáváme vědět na našem webu a taky Facebooku a Instagramu. Pokud tak čtenáře naše akce zaujaly, budeme moc rádi, když nás začnou sledovat a pomůžou nám šířit vlnu dobra. Jo a taky posíláme parádní newslettery! 😉

Mončo, děkuji za rozhovor 🙂

Další články a rozhovory najdeš na blogu. Pokud tě zajímají další mimoškolní aktivity, podívej se do databáze.

Kategorie: Aktivity

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *